© Louisa Hernandez Tobias 2019 |  VIDA Coachingshuis voor persoonlijke groei | contact@levenisgroeien.com | Breda

Burn out

Burn out: opgebrand. Gevoelloos voor indrukken of juist super sensitief voor alles wat binnenkomt. Prikkelbaar. Compleet de controle kwijt. Angsten voelen. Slapeloze nachten vol gewoel en frustratie. En dat hoofd dat maar niet stopt met nadenken, piekeren en ondertussen gewoon alles vergeet.

Je burn out wil niets anders zeggen dan dat je lichaam in de overdrive staat. Je lichaam reageert daarom niet meer op prikkels want het staat in de overleefstand. Het is gewend al de signalen al weken, maandenlang te negeren en doet dat eigenlijk best goed. Alleen, je functies dreigen nu een voor een uit te vallen. Je hoofd heeft zijn werkgeheugen maar even uitgezet want het heeft al zijn energie nodig om jouw lichaam draaiende te houden, al die vermoeidheidssignalen te onderdrukken, want hoe moet hij je anders bij kunnen houden...

 

Hoe nu verder? Zeg het maar. Moeten we nog even met 160 km per uur doorracen om de volgende deadline te halen? Neem je het risico dat je je motor straks in brand vliegt of jijzelf uit de bocht knalt. En wie help je daar eigenlijk mee? Op de korte termijn weten we dat wel. Je baas is tevreden en je krijgt weer een extra bonus want het is je weer gelukt! Maar wat brengt dit op lange termijn? Wat brengt het JOU op lange termijn? Die salarisverhoging? Een stapje omhoog? Ten koste van wat? Wat brengt het je gezin als je straks in kreukels op de bank ligt? Had je de veiligheidsriem van je kinderen goed vastgemaakt, ben je zelf de ruit door gevlogen...

 

Vaak herken je de signalen pas als je omgeving je erop attendeert. Dan nog kan je hoofd je misleiden door je gerust te stellen dat het allemaal niet zo'n vaart loopt, dat je altijd nog kunt bijsturen of gas minderen. Toch? Daarnaast zit schaamte ook vaak in de weg. Zoiets kan mij toch niet overkomen, ik ben toch een sterke persoonlijkheid! Misschien zit daar nou juist de crux. Je vindt van jezelf dat je altijd alles moet kunnen oplossen en dat je dat ook heel goed kunt, want bewezen in het verleden. Deze drang naar alles onder controle willen houden zorgt juist voor de paniek als je de controle dreigt te verliezen omdat je lichaam je in de steek laadt.

 

Coaching kan een uitkomst bieden bij die impasse maar kan ook preventief ervoor zorgen dat je niet tot die emotionele uitputting komt. Een coach kan helder maken waar de knelpunten liggen. Je inzicht geven in je valkuilen. Zodat je deze nare ervaring tot een rijke leerervaring kunt ombuigen. Durf je het aan? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

July 4, 2017

March 21, 2017

February 2, 2017

January 19, 2017

March 23, 2016

January 27, 2016

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square