5 energizers

Hoe zit het met jouw energie?

Uitgeput... maar ’s nachts niet kunnen slapen.

Piekeren, malen, niet vooruit te branden zijn.

Snel geirriteerd en geen geduld meer voor je kinderen of partner.

Wil je weer uitgerust wakker worden?

Spatten van tomeloze energie?

5 tips om meer rust in je dag te vinden:

 

Schrijf je actiepunten op.

Wil je instant meer rust in je hoofd, maak dan lijstjes. Schrijf je hoofd leeg door productieve lijstjes te maken. Een lijstje: To-Do (lange of korte termijn), een lijstje Niet vergeten! Alles wat je opschrijft gaat uit je hoofd. Doe dit op het moment dat je hier het meest last van hebt, leg pen en papier naast je bed als je ‘savonds in bed nog hele waslijsten aan het doornemen bent. Plan daarna voor jezelf een moment in de week om die lijstjes te bekijken en deze actiepunten een plek in je agenda te geven. Meer rust in je hoofd betekent meer ruimte voor andere dingen.

 

Plan je piekermomenten.

Als je dan gaat piekeren over de gesprekken die je al hebt gevoerd of nog te voeren hebt, plan dan dagelijks een piekermoment in, zet de wekker op 15 minuten en pieker je suf. Als de wekker gaat stop je daarmee, en bewaar je je gepieker voor een volgend gepland moment. Om geheel van het piekeren af te komen is er een bewustzijnsverandering nodig. Tijdens coachingssessies kan ik je leren hoe je daarmee om kunt gaan. Je bent namelijk niet in het nu op het moment dat je over heden of verleden piekert en eindeloos gesprekken opnieuw in je hoofd herbeleeft. Ik kan je daar practische handvatten voor geven.

 

Sta even stil

Als je voor een dilemma staat, vraag ruimte om te reageren.

Je buurvrouw vraagt of je even op haar kinderen kunt passen, je collega vraagt je hulp bij een klus. Alles in jezelf schreeuwt: NEE!!! Dat kun je er vandaag net even niet bij hebben! (that’s your intuition talking, honey!)  Sta stil bij dit gevoel en volg dat. Zeg nee, kort en krachtig. Verzandt niet in een lange uitleg over de redenen waarom je nee zegt. Daarmee geef je namelijk de ruimte dat een ander daar op kan inhaken en wederargumenten kan gebruiken. En krachtig nee is veel effectiever.

Mocht je op het moment dat je iets gevraagd wordt niet meteen nee kunnen of willen zeggen, geef jezelf dan ruimte met een: Ik kom hier straks even op terug. Bereid jezelf dan voor op het nee-zeggen in die tijd dat je gevraagd hebt. Nogmaals, kort en krachtig!

 

Ga per dag even 5 minuten zitten

Als is het even op het toilet, pak die minuten voor jezelf om je aandachtsspier te trainen. Deze kun je namelijk later dan leren inzetten op momenten dat je hoofd weer overloopt.

Zet een wekker (of je telefoon ;-). In de eerste minuut laat je alle gedachten, gevoelens en gepieker opkomen die je voelt. Blaas ze vervolgens in gedachten een voor een weg. Doe dit met mildheid, je bent aan het oefenen en je hoofd is gewend de baas te zijn, dus dit moet je trainen. Je hoofd is gewend overuren te draaien en vind het vervelend uit zijn comfortzone gehaald te worden, ben je daar bewust van. Als de wekker na 1 minuut gaat,  zet je hem weer voor een minuut en probeer je je te focussen op een voorwerp voor je. Bekijk dat onderwerp met al je aandacht. Hoe ziet het er uit, welke vorm heeft het, en volg met je ogen de vorm. Telkens als er andere gedachten opkomen breng je je aandacht weer terug naar het voorwerp voor je. Na de 2e minuut focus je je op jezelf. Hoe zit je erbij, ben je gespannen of ontspannen, hoe zit je, hangen je schouders of zit je rechtop. Voel je ergens pijn of een gespannenheid. Observeer dat en ga met je aandacht naar de plekken in jezelf die aandacht vragen. Gedachten blaas je weg. Probeer eens nog een volle minuut mooi rechtop te zitten en alleen maar te voelen wat er is. Geluiden te observeren om je heen.

Probeer dat eens elke dag. Misschien lukt het de ene dag beter dan de andere, en dat is heel normaal. Als je dit vaker oefent zul je merken dat je meer gefocussed bent en met meer aandacht dingen kunt doen en je meer rust door de dag heen ervaart. Ook op momenten dat je hoofd op explosie staat kun je dit effectief inzetten om weer bij jezelf te komen. Je bent namelijk niet je hoofd ;-)

 

Waar word je gelukkig van?

Lees je graag een boek maar heb je er geen tijd meer voor? Lig je het liefst op de bank, maar heb je continue springende kinderen om je heen, teken je graag maar liggen je potloden al tijden te verstoffen? Prik hiervoor een moment in je agenda. Iedere week minimaal 1x. Die afspraak met jezelf is heilig en net zo waardevol als een afspraak met je vriendin of voor je werk! Zet desnoods een timer als herinnering.

 

Laat me weten of deze tips waardevol voor je zijn door een berichtje achter te laten op mijn facebook. Dat zou ik enorm waarderen. Als je je emailadres via contact@levenisgroeien.com achterlaat dan kan ik je nog meer adviezen geven als je blijft vastlopen.

© Louisa Hernandez Tobias 2019 |  VIDA Coachingshuis voor persoonlijke groei | contact@levenisgroeien.com | Breda